Behandling vid borderline

Det finns massor av hjälp för dig som har borderline. Ta kontakt med vården så hjälper de dig till rätta.


behandling

Få hjälp av vården

För att få hjälp med din borderline (eller din misstänka borderline) kan du först besöka din husläkare på din vårdcentral. Boka antingen ett besök eller gå till när de har öppet för lätt-akut.

Därifrån kommer din läkare att skicka dig vidare genom att remittera dig till en vårdenhet som passar dig. Du kommer då senare att få en kallelse från den vårdenheten.

Det finns många behandlingsmottagningar runt om i Sverige för dig som har borderline. I de flesta fall blir du dock remitterad till en psykiatrisk mottagning för utredning och bedömning först.

Terapi

Efter att du har kommit i kontakt med vården kommer du att få behandling. I de allra flesta fall kommer du att få terapi som behandling vilket har visat sig vara väldigt effektivt. Detta för att lära sig kontrollera tillvaron och minska självskadebeteenden.

Det finns många olika former av psykoterapi. Exempelvis är dialektisk beteendeterapi, DBT, en terapiform som just är utvecklat för att hjälpa personer som har borderline. I dialektisk beteendeterapi (DBT) kombineras individuell behandling med färdighetsträning och gruppaktiviteter.

Dialektisk beteendeterapi härstammar från den kognitiva beteendeterapin (KBT) och utvecklades under 1900-talet i USA. Den kom till Sverige 1998 och började användas på Karolinska sjukhuset. Läs mer om terapiformen DBT.

Medicinering

Antidepressiva läkemedel är vanligt förekommande i behandling mot borderline.

Vissa behöver medicin under hela sitt liv, andra bara under de perioder i livet som är extra tuffa medan några klarar sig helt utan medicin.

Du får pröva dig fram och se vad som passar dig bäst och vad du mår bäst av.

Egenvård

För dig som har borderline är rutiner väldigt viktigt. Ät och sov på regelbundna tider och motionera. Se till att motionera och undvik droger och alkohol för att undvika ångest och depression.

Mindfullness och meditation har även hjälp många.